Lekarz specjalizujący się w leczeniu jelit oraz różnego typu schorzeń układu pokarmowego to gastrolog. Jakimi konkretnie dolegliwościami zajmuje się wspomniany lekarz i kiedy konsultacja gastrologiczna w szczególności jest zalecana? Poniżej garść informacji. Zachęcamy do lektury!
Kim jest gastrolog?
Gastrolog, nazywany także gastroenterologiem, to specjalista, który zajmuje się funkcjonowaniem oraz chorobami układu pokarmowego, a mówiąc dokładniej, przełyku, żołądka, dróg żółciowych, jelit, odbytu, gruczołów trawiennych, czyli wątroby i trzustki.
Czym zajmuje się gastrolog?
Jak już wspomnieliśmy powyżej, gastrolog zajmuje się profilaktyką, diagnozą oraz leczeniem chorób i dolegliwości układu pokarmowego. Ów specjalista zapewnia pomoc pacjentom zmagającym się z niestrawnością, wrzodami żołądka i dwunastnicy, chorobą refleksową, kamicą żółciową, zapaleniem dróg żółciowych, zapaleniem trzustki i innymi dolegliwościami.
Jak wygląda wizyta u gastrologa?
Wizyta u gastrologa rozpoczyna się od wywiadu medycznego. Specjalista zapyta między innymi o dolegliwości czy przebyte choroby. Gastrolog może też zalecić wykonanie dodatkowych badań, między innymi takich jak:
- badania krwi, między innymi morfologia, próby wątrobowe
- gastroskopia
- kolonoskopia
- USG jamy brzusznej
- RTG jamy brzusznej z kontrastem
- rezonans magnetyczny
- tomografia komputerowa.
Kiedy iść do gastrologa?
Kiedy w szczególności zalecana jest wizyta u gastrologa? Konsultację u wspomnianego specjalisty warto poważnie rozważyć w przypadku takich dolegliwości, jak:
- uciążliwy ból żołądka
- częste wzdęcia
- nieustające zaparcia lub biegunki
- problemy z przełykaniem
- mdłości
- ból watroby
- pieczenie w przełyku
- ślady krwi w stolcu
- przewlekła
Podsumowanie
Lekarz od jelit, żołądka i całego układu pokarmowego to gastrolog. Ów specjalista zajmuje się zarówno profilaktyką, jak i diagnozą oraz leczeniem schorzeń i chorób wspomnianego układu. Do gastrologa powinny udać się osoby zmagające się z takimi dolegliwościami, jak częsty ból żołądka, ból wątroby, wzdęcia, pieczenie przełyku, ślady krwi w stolcu.